Unge Forskere 8-16 år

I alt 50 projekter kvalificerede sig til finalen i Unge Forskeres juniorkonkurrence i 2016. Finalisterne kom fra grundskoler overalt i Danmark.

Under Science i Forum var det muligt at besøge deres stande og få en snak om deres projekter.

Enzymoptimering

Alberte Lodahl og Alberte Ahrensbøll, Antvorskov Skole, 8.a Alberte og Alberte vil udnytte enzymer til at få et større saftudbytte, når man presser juice. Frugter transporteres ofte langt, derfor betyder et større udbytte også, at mængden af CO2 reduceres.
J21
Alle dage
Life Science

Mælks holdbarhed

Mikkel Emil Maris, Nicklas Morgen Frederiksen, Rasmus Keiwe, Antvorskov Skole, 9.b Madspild er et stort problem i Danmark, og hvert år smider vi 150.000 tons mejeriprodukter ud. Mikkel, Nicklas og Rasmus har lavet en indikator-pen, der kan hjælpe forbrugeren med at finde ud af, om mælken er blevet sur eller stadig kan drikkes....
J29
Alle dage
Life Science

Reducering af nitrogen i vandløb

Marie Murmann Kragh, Mathias Skifter Andersen, Antvorskov Skole, 9.b Det store politiske fokus på landsbrugets forurening af vandløbene har fået Marie og Mathias til at undersøge, om biologiske processor kan bruges til at reducere nitrogenforbindelser i vandløbene.
J28
Alle dage
Life Science

Neurokognitive perspektiver

Julie Malin Jensen, Hjallerup Skole, 9.a Kan musik øge koncentrationen i klasselokalet? Julie har undersøgt, om lydbølger i form af musik kan påvirke menneskets hjernebølger, så koncentrationsevnen ændres.
J30
Alle dage
Life Science

Microfilter

Simon Jensen, Mille Emillie Maris, Tristen Viberg-Holde, Antvorskov Skole, 7.b - Simon, Mille og Tristen vil gerne mindske den mændge af mikroplastik, danske husstande hver dag leder ud i naturen. De har undersøgt mulighederne for at opsætte et filter ved rensningsanlæg, som kan opfange de bittesmå stykker plastik.
...
J43
Alle dage
Physical Science

Videreudvikling af Monty Hall problemet

Anton Borup, Mikâl Eyyûb Uzundal, Thor Johannes Iwanoff Jensen, Antvorskov Skole, 9.b - Hvilken dør skal du vælge for at vinde en bil? Anton, Mikâil og Thor arbejder med Monty Hall-problemet, hvor de har opstillet nye formler til sandsynlighedsberegning.
J44
Alle dage
Physical Science

Projekt Brintfyr

Mikkel Bjørn Øbro, Nynne Bjørn Nilsson, Siri Hansen, Nymarksskolen- Kan man bruge brint til at opvarme fremtidens boliger? Mikkel, Nynne og Siri har undersøgt mulighederne for at lave et brint-fyr til at opvarme boliger uden CO2-upslip.
J45
Alle dage
Physical Science

Anti-dehydreringskoppen

Andreas Klit, Lærke Voldby Jozwiak, Cecilie Petersen, Antvorskov Skole, 8.a - Andreas, Lærke og Cecilie har udviklet en kop, der kan reducere risikoen for dehydrering blandt ældre. Koppen registrerer, hvis beboerne ikke får drukket nok og sender informationen til plejepersonalet.
J6
Alle dage
Technology

Sundhedsassistenten - en fremtidsrobot?

Niklas Smidt Haim, Silas Holmgaard Andersen, Riad Smajilovic, Antvorskov Skole, 8.a - Under epedimier er der stort behov for sundshedspersonale. Niklas, Silas og Riad har udviklet en sundhedsrobot, der kan tage blodprøver og måle puls. På den måde mindskes også smittefaren.
J7
Alle dage
Technology

Safe Traffic

Cecilie Bjerre, Alleyna Corum, Martin Kaj Hansen Ursin, Antvorskov Skole, 8.a - Cecilie, Alleyna og Martin vil nedbringe antallet af højresvingsulykker. De har udviklet et system, som kan advare køretøjer, når en cykel nærmer sig et kryds.
J8
Alle dage
Technology

Armstrong

Jeppe Thomsen, Nicolaj Mygind, Sylvester Klindt, Antvorskov Skole, 8.b - Jeppe, Nicolaj og Sylvester vil fjerne en rutinepræget og tidskrævende opgave på plejehjem, så der er mere tid til omsorg. De har derfor bygget en robot, der kan hjælpe ældre med at spise.
J9
Alle dage
Technology

Vindmøllelygtepæl

Nanna Slot, Christian Bastholm Sørensen, Lasse Sonne-Müller, Antvorskov Skole, 7.c - For at mindske brugen af fossile brændstoffer har Nanna, Lasse og Christian lavet en vindmølle, der sidder på toppen af lygtepælen.
J10
Alle dage
Technology

Astma Power Ventilator

Villads Lecanda Trautner, Peter Bjørn Reisby, Skt. Josefs Skole, 7.kl. Med Astma Power Ventilator håber Villads og Peter at kunne redde mange fra astmarelaterede dødsfald. I stedet for at man selv skal tage sin medicin under et anfald, vil de gøre det muligt for pårørende at give medicinen.
J26
Alle dage
Life Science

Aknebehandling og resistensudvikling

Frederikke Uldahl, Kirkebakkeskolen, 9.x Frederikke har undersøgt, hvordan tetracyklin påvirker hudens bakterieflora. Tetracyklin er et bredspektret antibiotikum, som bla bruges til aknebehandling. Da der forkommer stor resistens blandt bakterier mod dette middel, kan man diskutere om forbruget er hensigtsmæssigt.
...
J25
Alle dage
Life Science

KIC 8462852

Alfred Mikkelsen, Præstemarkskolen, 6.a - Har en intelligent civilisation bygget en megastruktur omkring stjernen KIC 8462852? Alfred fordyber sig i forskernes teorier og undersøger med sine egne eksperimenter, om dette kan være muligt.
J39
Alle dage
Physical Science

Havets konfetti

Malte Mikkelsen, Adrian Lilholm, Vinderup Realskole, 8.s - Plastikforurening i havene er et meget stort miljømæssigt problem. For at mindske problemet har Malte og Adrian har undersøgt, hvordan forskellige typer plastik nedbrydes.
J40
Alle dage
Physical Science

Fibre Optic Electricity

Mads Nørløv Bundgaard, Skt. Josefs Skole, 11.kl. - Mads vil optimere transport og produktion af elektricitet fra solceller. Han foreslår, at man transporterer solens elektromagnetiske stråler i optiske kabler og først omdanner det til elektricitet tættere på forbrugerne.
J42
Alle dage
Physical Science

Frame Googles X-1000

Gustav Damsgaard, Mads Sørensen, Lukas Christensen, Fårvang Skole, 8.a-c - På youtube så Gustav, Mads og Lucas en video med en vandstråle, der stod stille i luften. Dette skyldes, at vandet bevægede sig med samme frekvens, som det kamera, der optog. De tre drenge har udviklet en brille, så man ikke behøver et kamera for at se det...
J41
Alle dage
Physical Science

Økonomisk køleskab

Lærke Alexandersen, Louise Kirkeby, Line Olesen, Vinderup Realskole, 8.s - Når man står i supermarkedet, kan man let blive i tvivl: Er der mælk hjemme i køleskabet eller ej? Lærke, Louise og Line har lavet et system, så man på sin telefon kan se, hvad man har i sit køleskab.
J4
Alle dage
Technology

Alternativ æggebakke

Sofie Johnsen Olesen, Jule Ravnsbo Pedersen, Stilling Skole, 9.a - Sofie og Julie vil gerne undgå, at æg går i stykker i indkøbsposen, fordi pappet ikke beskytter dem mod stød. De har forsøgt at bygge en alternativ æggebakke.
J5
Alle dage
Technology

Miljømiddel

Laurits Schmidt Sigaard, Simon Mondrup Thomsen, Victor Have Pasfall, Brenderup og Omegns Realskole, 6.a Viktor, Laurits og Simon opdagede ved et uheld, at helt almindelig madolie måske kunne bruges som ukrudtsmiddel. De har derfor undersøgt, om man kan udvikle et miljøvenligt og kemikaliefrit ukrudtsmiddel - og de har tilmed...
J27
Alle dage
Life Science

Forebyggelse af grises tarmflora

Jacob List Hummelgaard, Jakob Moltesen Kristensen, Emre Daniel Akdogan, Vitaskolen, 9.u Brugen af tungmetaller i grises foder er et problem, som har konsekvenser for naturen og i sidste ende os selv. Jakob, Emre og Jakob har forsket i at finde et alternativ til brugen af tungmetaller samt udført forsøg, der viser, hvilke...
J36
Alle dage
Life Science

Vitaminer og proteiner

Mathias Hummelgaard, Magnus Johannsen, Ådalskolen, 5.a Proteiner og vitaminer er vigtige byggesten i kroppen. Mathias og Magnus undrer sig over, hvorfor folk ikke får nok vitaminer, og hvorfor kroppen ikke selv kan lave vitaminer - og hvorfor er vitaminer og proteiner egentlig så vigtige for kroppen?
J35
Alle dage
Life Science

GlutenFRI kontra Fuldkorn

Charlotte Høy Andersen, Ryslinge Efterskole, 10.kl. Antallet af unge mennesker med cøliaki (glutenintolerance) er stigende. Charlotte har undersøgt glutenindholdet i forskelligt mel og om antallet af glutenintolerante personer kan reduceres.
J34
Alle dage
Life Science

Smog

Juliane Plagborg Bak Sørensen, Thea Thuesen Laigaard, Vitaskolen, 7.v Mange af verdens storbyer ligger indhyllet i et forurenet luftlag kaldet smog. Julianne og Thea har tænkt over, om man ikke kan lave et billigt filter til røgrensning, så både store og små firmaer ville kunne investere i renere luft.
J33
Alle dage
Life Science

Kattegrus med pH værdi

Cristina Fyhn, Emily Lund, Sydvestjyllands Efterskle, 10.kl. - Cristina og Emily vil fremstille et produkt, så man nemt og billigt kan finde ud af, om ens kat har infektion i urinvejene. De har derfor fremstillet kattegrus, som kan vise pH-værdien i kattens urin.
J37
Alle dage
Physical Science

Tidevandets Potentiale

Sara Sundwell Foldager Pedersen, Nadja Lausen, Nordborg Slots Efterskole, 10.kl.- Tidevand er et fænomen, der forekommer naturligt i hele verden, og i søgningen efter miljøvenlige energiressourcer er udnyttelse af tidevand blevet en mulig kandidat. Sara og Nadja er interesserede i at finde ud af, hvordan man kan optimere...
J49
Alle dage
Physical Science

Isolering

Frederik Hølsberg Plagborg, Kristian Lausten Mortensen, Sydvestjyllands Efterskole, 10.kl. - Frederik og Christian er interesserede i at undersøge, om vakuum kan forbedre isolation i bygninger. Og hvis det er det, virker det så bedre end Rockwool og flamingo?
J15
Alle dage
Technology

Graphene tøj

Johan Holtermann Thiesen, Rikke Pedersen, Sofie Louise Dam, Vitaskolen, 7.u. - Materialet graphene er et af de stærkeste materialer, man kender. Johan, Rikke og Sofie undrede sig over, om man kunne producere mere holdbart tøj ved at forstærke en almindelig bomuldstråd med graphene og øge holdbarheden. Måske kan man også udnytte...
J16
Alle dage
Technology

Mavesår hos væddeløbsheste

Clara Lund Pedersen, Emilie Støvring, Mathilde Heisel White, Skt. Josefs Skole, 8-10.kl. Op mod 80% af alle konkurrenceheste lider af mavesår.Clara, Emilie og Mathilde har fundet er metode der forebygger, at hestene får mavesår ved at se nærmere på deres foder.
J31
Alle dage
Life Science

Medicinudskillende kontaktlinse

Carla Zdravkovic Hugod, Maria Elgaard Jespersen, Caroline Mathiesen, Øster Farimagsgades Skole, 7.kl. Mange mennesker lider af øjensygdomme, der betyder de skal dryppe deres øjne flere gange dagligt. For at undgå det besvær, vil Carla, Maria og Caroline udvikle en kontaktlinse, som løbende udskiller øjendråber.
J32
Alle dage
Life Science

Ikke Newtoniske Væsker

Laura Sille Hansen, Felix Winther Ellerma, Lauge Arndal Rasmussen, Flakkebjerg Efterskole, 10.kl. - Laura, Felix og Lauge har set nærmere på ikke-Newtoniske væsker for at undersøge deres potentialer. De er kommet frem til, at væsken Oobleck i den rette mængde og koncentration kan bruges som et effektivt rygskjold.
...
J46
Alle dage
Life Science

Trådløs Energioverførsel via laser

Jens Peter Sparresø, Skt. Josefs Skole, 9.d - Jens har undersøgt, om man kan transportere energi over store afstande ved hjælp af en laser. Det ville betyde, at man f.eks. ville kunne udnytte solenergi fra solceller på månen.
J47
Alle dage
Physical Science

Fraktaler

Hans Marius Kjærsgaard, Skt. Josefs Skole, 10.kl. - Fraktaler er det grundlæggende mønster i naturen og ses i f.eks. snefnug eller solsikker. Der findes forskellige typer, som er beskrevet matematisk, men Hans ønsker at opstille en mere generel metode til at beskrive fraktaler.
J48
Alle dage
Physical Science

Smartphone klimacover

Emma Køhler, Anna Olesen, Skt. Josefs Skole, 7.a - Emma og Anna er trætte af, deres smartphones ofte går ud, når temperaturen er under frysepunktet. Derfor har de opfundet et klimacover, der får batteriet til at holde længere.
J11
Alle dage
Technology

Evnen til at føle lyd

Amanda Koldkjær Formsgaard, Lasse Flygenring-Harrsen, Skt. Josefs Skole, 8.a - Som et alternativ til en CI-operation, har Amanda og Lasse udviklet et armbånd til døve, der vibrerer på forskellige måder alt efter frekvens og volumen.
J12
Alle dage
Technology

Godstransport med luftskib

Troels Valdemar Christensen, Rasmus Kronborg Ahlstrøm, Flakkebjerg Efterskole, 9.-10.kl. - Troels og Rasmus har undersøgte muligheden for at bygge billige autonome luftskibe, der kan bæres af jetstrømme. På den måde kan miljøbelastningen reduceres.
J13
Alle dage
Technology

Ventilationssystem i Kostalde

Malou Skriver, Stella Hjort Frøik Petersen, Skt. Josefs Skole, 8.b - Produktionen af oksekød medfører et stort udslip af drivhusgasser, som bl.a. skyldes køernes prutter. Malou og Stella vil lave et filter til staldene, som omdanner de gasser, køerne slipper ud.
J14
Alle dage
Technology

Middelalder medicin

Sofus Skjærlund, Rungsted Skole, 9.b Sofus har kombineret sin interesse for historie og naturvidenskab. Han er gået på jagt i gamle lægebøger efter et alternativ til antibiotika. Måske kan fortiden hjælpe os til at løse fremtidens problemer?
J17
Alle dage
Life Science

Juiceindikator

Freja Ø. Frank, Gribskolen, 9.b Freja giver et bud på, hvordan man kan lave en indikator til juice, som gør det muligt at se på kartonen, hvornår indholdet er blevet for gammelt.
J18
Alle dage
Life Science

Alger og global opvarmning

Shayan Rahimzadeh, Oskar William Ingelsson, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 8.kl. Shayan og Oscar vil gerne bremse den globale opvarmning. De har arbejdet med, hvordan et alge-biomasseanlæg kan fjerne CO2 fra fabrikker og fjernvarmeværker.
J19
Alle dage
Life Science

Alger som CO2 nedsætter

Silja Rebecka Grentoft, Andreas Check Milsgaard, Kasper Thoustrup Saber, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 9.kl. Alger optager CO2, når de vokser. Derfor vil Silja, Andreas og Kasper gerne udnytte alger til at nedbringe mængden af CO2 i luften.
J20
Alle dage
Life Science

Bioethanol

Sarah Valsborg, Tobias Drejer Clausen, Rasmus Emil Stampe Skousen, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 9.kl. Sarah, Tobias og Rasmus håber, at bioethanol kan blive et bedre alternativt til fossile brændstoffer. De har undersøgt fordele og ulemper ved at lave bioethanol af f.eks. haveaffald eller halm.
J22
Alle dage
Life Science

Enzymatisk separering af CO2

Peter Nonbo Messerschmidt, Sebastian Schack-Lindhardt, Jacob Weel Rosbo, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 9.kl Peter, Sebastian og Jakob har arbejdet med, hvordan man ved hjælp af enzymer kan fjerne CO2 fra røg ved at omdanne det til carbonsyre
J23
Alle dage
Life Science

Antifryseproteiner

Miamaja Koch Olsson, Katrinedals Skole, 9.d Miamaja er fascineret af, hvordan fryseproteiner sikrer, at fisk ikke dør af kulde i arktiske områder. Måske kan naturens løsning på dette problem hjælpe mennesket i hverdagen?
J24
Alle dage
Life Science

Den grønne pizzabakke

Emilie Munk, Esther Holst Øksnebjerg, Lukas Birch Søgaard, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 9.kl. - Emilie, Esther og Lukas har undersøgt, hvad der skal til for at lave en funktionel pizzabakke, som belaster miljøet mindre end de nuværende pizzabakker.
J38
Alle dage
Physical Science

Om natten går bølgerne højt

Kelly Kit Zhou Zhang, Jeppe Esbjerg, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 8.kl. - Hvad sker der med den energi, som vindmøller producerer om natten? Kelly og Jeppe har undersøgt, hvordan man kan lagre strøm ved at bruge den til at flytte vand til en høj placering og derefter udnytte energien herfra.
J1
Alle dage
Technology

Genanvendelse af spildevand i hjemmet

Mathilde Lei, Markus Kristoffer Sibbesen, Anders Granskov Hansen, Bagsværd Kostskole og Gymnasium, 9.kl. - Mathilde, Markus og Anders har arbejdet med at udvikle et filter, der kan rense spildevand lokalt - altså direkte ved det hus, der bruger det. På den måde kan husstanden reducere deres vandforbrug.
J2
Alle dage
Technology

Integrationspakken

Anna Oxager, Anna Danielsen, Eva Afzelius, Utterslev Skole, Scienceholdet - Anna, Louise og Eva vil gøre det lettere for flygtninge at blive integreret i lokalsamfundet. De vil lave en portal med adgang til interaktiv sproglære og sociale begivenheder i nærområdet, som f.eks. kan bruges med Google-glasses.
J3
Alle dage
Technology